Terug
Gepubliceerd op 03/09/2021

2021_MV_00032 - Mondelinge vraag van raadslid Bruno Matthys: Visie en beleid van de Deputatie t.o.v. de Seveso-richtlijnen

Provincieraad
wo 01/09/2021 - 14:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter; Christian Bauwens, ; Bart Blommaert, ; Hilde Bruggeman, ; Anna Maria Charlier, ; Carola De Brandt, ; Philippe De Coninck, ; Karlijn Deene, ; Lut De Jaeger, ; Vera De Merlier, ; Hilde De Sutter, ; Greet De Troyer, ; Elisabet Dooms, ; Leentje Grillaert, ; Olaf Evrard, ; Riet Gillis, ; Peter Hertog, ; Henk Heyerick, ; Filip Liebaut, ; Bruno Matthys, ; Hans Mestdagh, ; Kurt Moens, ; Walter Roggeman, ; Koen Roman, ; Eric Scheire, ; Kenneth Taylor, ; Lena Van Boven, ; Marleen Van De Populiere, ; Stefaan Van Gucht, ; Filip Van Laecke, ; Martine Verhoeve, ; Bart Vermaercke, ; An Vervliet, ; Joop Verzele, ; Kristof Windels, ; Steven Ghysens, Provinciegriffier

Verontschuldigd

Steve Herman,

Secretaris

Steven Ghysens, Provinciegriffier

Voorzitter

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter
2021_MV_00032 - Mondelinge vraag van raadslid Bruno Matthys: Visie en beleid van de Deputatie t.o.v. de Seveso-richtlijnen 2021_MV_00032 - Mondelinge vraag van raadslid Bruno Matthys: Visie en beleid van de Deputatie t.o.v. de Seveso-richtlijnen

Motivering

Indiener(s)

Bruno Matthys

Verstuurd naar

Steven Ghysens

Tijdstip van indienen

ma 23/08/2021 - 08:35

Toelichting

Vraag gericht aan (gouverneur / deputatie / beide):

Deputatie

Duiding provinciaal belang van de vraag:

Geachte Deputatie,

“Wat weet u over Seveso?”. Het zou een quizvraag kunnen zijn. Seveso is een plaats in het Noorden van Italië waar in 1976 vlakbij een dichtbevolkte woonwijk een ontploffing van een chemische fabriek plaatsvond, met desastreuse gevolgen voor mens en milieu. Na deze ramp werd door de Europese Unie actie ondernomen om wetgevingen uit te werken die de mens en zijn omgeving beschermt tegen de gevaren en gevolgen van industriële ongevallen, de zogenaamde seveso-richtlijn. Concreet komt het er op neer dat er een ruime perimeter moet zijn tussen woningen enerzijds en chemische bedrijven en opslagplaatsen van gevaarlijke stoffen anderzijds.

Onlangs werd er een beslissing genomen door de deputatie die de richtlijnen die er gekomen zijn naar aanleiding van de ramp mogelijks overrulen.  Ik was  dan ook verbaasd over de beslissing van de Oost-Vlaamse Deputatie van 27 mei jongstleden om een omgevingsvergunning voor het seveso-bedrijf Christeyns in de Afrikalaan goed te keuren. Deze vergunning heeft een mogelijke uitbreiding tot gevolg van de seveso-activiteiten naar de aanpalende ‘site Rogers’. Een site die bijzonder dichtbij de Scandinavië-blokken. De Scandinavië-blokken zijn twee woontorens aan de Afrikalaan waar honderden mensen wonen.

Dat het bedrijf Christeyns een vestiging heeft in de Afrikalaan staat voor alle duidelijkheid niet ter discussie. Daar is al jaren zo en kan zo blijven mits het respecteren van afspraken.  Maar dat bij een uitbreiding de Europese richtlijnen niet langer worden nageleefd, is voor mij wel een punt van discussie.

De goedkeuring door de Deputatie blijkt een eenzijdig initiatief na een (deels) negatief advies van de Stad Gent en de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC). Deze instanties zijn terecht zeer bezorgd over de uitbreiding van de activiteiten van het bedrijf die niet verenigbaar zijn met het BPA, de regelgeving voor seveso-activiteiten in relatie tot woningen, en in het licht van het toekomstige RUP voor de Afrikalaan en de plannen voor extra woningen aldaar. 

De Stad Gent diende daarom ook administratief beroep in tegen bij de Vlaamse Regering tegen het deputatiebesluit.

Daarom had ik vernomen wat de visie is en welk beleid de Oost-Vlaamse Deputatie voert ten opzichte van de Seveso-richtlijnen en op welke basis de Deputatie beslist om adviezen van de eigen administratie en de Stad Gent te overrulen.

Ter informatie geef ik u mee dat het Gents Milieu Front (GMF) beslist heeft dat zij zich ook zullen verzetten tegen deze mogelijke uitbreiding (https://www.hln.be/gent/milieu-organisatie-gaat-in-beroep-tegen-uitbreiding-van-zeepbedrijf-christeyns-een-chemisch-bedrijf-hoort-niet-thuis-in-een-nieuwe-woonwijk~a4e90855/)

Concrete vraag:

  • Op welke basis is de Deputatie ingegaan tegen de eerdere adviezen van de Stad Gent en PVOC?  
  •  Heeft de Deputatie de gewoonte om bij het al dan niet toekennen van vergunningen die ingaan tegen pre - adviezen in dialoog te gaan met de betrokken lokale overheid en haar eigen administratie? Indien ja, is de Deputatie in het Christeyns-dossier in dialoog gegaan met de Stad Gent en PVOC?
  • Heb ik het juist dat de Oost-Vlaamse Deputatie de ernst en het belang van de internationaal erkende seveso-richtlijnen onderschat, getuige haar beslissing van 27 mei 2021? En indien de Deputatie wél belang hecht aan de seveso-richtlijnen en de veiligheid van haar eigen inwoners, waarom ging de Deputatie dan in tegen de voorgelegde adviezen in het Christeyns-dossier?   
  • Hoe schat de Deputatie de risico’s van uitbreiding van seveso – activiteiten op haar grondgebied in en hoe verantwoordt men deze ten aanzien van de Oost-Vlaming?