Terug
Gepubliceerd op 14/10/2021

2021_MV_00051 - Mondelinge vraag van raadslid Hans Mestdagh: Opvolgvraag - Planprocessen voor (nieuwe) boscomplexen in Oost-Vlaanderen

Provincieraad
wo 06/10/2021 - 14:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter; Christian Bauwens; Bart Blommaert; Hilde Bruggeman; Anna Maria Charlier; Carola De Brandt; Philippe De Coninck; Lut De Jaeger; Vera De Merlier; Hilde De Sutter; Greet De Troyer; Elisabet Dooms; Leentje Grillaert; Olaf Evrard; Riet Gillis; Henk Heyerick; Filip Liebaut; Bruno Matthys; Hans Mestdagh; Kurt Moens; Walter Roggeman; Koen Roman; Eric Scheire; Kenneth Taylor; Lena Van Boven; Marleen Van De Populiere; Stefaan Van Gucht; Filip Van Laecke; Martine Verhoeve; Bart Vermaercke; An Vervliet; Joop Verzele; Kristof Windels; Carina Van Cauter, Gouverneur; Steven Ghysens, Provinciegriffier

Afwezig

Karlijn Deene; Steve Herman; Peter Hertog

Secretaris

Steven Ghysens, Provinciegriffier

Voorzitter

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter
2021_MV_00051 - Mondelinge vraag van raadslid Hans Mestdagh: Opvolgvraag - Planprocessen voor (nieuwe) boscomplexen in Oost-Vlaanderen 2021_MV_00051 - Mondelinge vraag van raadslid Hans Mestdagh: Opvolgvraag - Planprocessen voor (nieuwe) boscomplexen in Oost-Vlaanderen

Motivering

Indiener(s)

Hans Mestdagh

Verstuurd naar

Steven Ghysens

Tijdstip van indienen

za 02/10/2021 - 11:31

Toelichting

Vraag gericht aan (gouverneur / deputatie / beide):

Deputatie

Duiding provinciaal belang van de vraag:

Uitvoering van bestuursakkoord: planprocessen voeren voor (nieuwe) boscomplexen in Oost-Vlaanderen

Concrete vraag:

Als je de voorbije maanden de pers las, zou je het niet zeggen, maar toch behoort het grondgebruik bos tot de best beschermde vormen van grondgebruik in Vlaanderen. Voor geen enkel andere vorm van grondgebruik bestaat er zo'n decretaal uitgebreid onderbouwde compensatie.

Ik spreek hier bewust van “grondgebruik” en niet over “bestemming” als bos. Voor de doorsnee-Belg is dit technisch onderscheid vaak moeilijk. Het stelt de (lokale) overheid dan ook voor een moeilijk te communiceren verhaal. Immers, als overheid is het moeilijk om met rationale argumentatie uit te leggen dat het behoud van zonevreemde bossen (bijv. in woongebied, zones voor gemeenschapsvoorziening, …) geen evidentie is. Wat we wel weten is dat planologische bescherming van bossen de beste garantie op behoud van bos en natuur biedt.

In mijn vraag van december 2020 vroeg ik daarom een stand van zaken naar de provinciale planprocessen die deze planologische bescherming moeten mogelijk maken. Om deze planologische bescherming te verzekeren voorziet het Ruimtelijk Omgevingsbeleid van onze provincie over een actieplan en ook een concrete actie (meer specifiek: Actieplan: AP000093 ("Het geïntegreerd ruimtelijk beleid operationaliseren binnen een transitie naar een robuuste en veerkrachtige ruimte.") en de onder dit Actieplan ressorterende Actie A000601 ("Samen met Regionale Landschappen en Bosgroepen planprocessen voeren voor (nieuwe) boscomplexen in Oost-Vlaanderen.").

In de laatste tussentijdse opvolgingsrapportering 2021 kreeg deze actie de codering 'In uitvoering'. Ter duiding wordt verwezen naar een eerste strategische denkoefening rond bosuitbreiding in het kader van T.OP Dender en de opgave rond bosuitbreiding werd meegenomen in de schrijfteams. Het project van Omgeving Vlaanderen 'complexproject Kluisbos te Kluisbergen', dat in 2020 nog werd aangehaald, is ondertussen van de radar verdwenen.

Deze voortgang baart mij zorgen. Als ik vaststel dat de uitbreidingsperimeters van de bossen in Oost-Vlaams eigendom quasi gerealiseerd zijn, creëert dit bijvoorbeeld geen mogelijkheden voor een planproces rond onze Oost-Vlaamse bossen? M.a.w. zijn voor de genoemde Actie A000601 op provinciaal niveau geen quick-wins te realiseren?

Concrete vragen: 

  1. Wat is de huidige status van de actie "Samen met Regionale Landschappen en Bosgroepen planprocessen voeren voor (nieuwe) boscomplexen in Oost-Vlaanderen"?
  2. In welke mate kan worden onderzocht of een dergelijk planningsinitiatief/ruimtelijk uitvoeringsplan thematisch en gebiedsdekkend voor de provincie kan worden opgestart (bijv. voor onze eigen Oost-Vlaamse bossen)?
  3. In welke mate biedt het project Rodeland – naar analogie met bijvoorbeeld het Parkbos – de mogelijkheid voor een dergelijk planproces?
  4. Welke gesprekken werden er met de met Regionale Landschappen en Bosgroepen in functie van deze actie al gevoerd of gepland?