Terug
Gepubliceerd op 18/11/2021

2021_MV_00064 - Mondelinge vraag van raadslid Bart Vermaercke: Groepsaankoop zonnepanelen en groene stroom - informatie, controle op uitvoering, nazorg en evaluatie

Provincieraad
wo 10/11/2021 - 14:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter; Christian Bauwens; Bart Blommaert; Hilde Bruggeman; Anna Maria Charlier; Carola De Brandt; Philippe De Coninck; Karlijn Deene; Lut De Jaeger; Hilde De Sutter; Greet De Troyer; Elisabet Dooms; Leentje Grillaert; Riet Gillis; Henk Heyerick; Filip Liebaut; Bruno Matthys; Hans Mestdagh; Kurt Moens; Walter Roggeman; Koen Roman; Eric Scheire; Kenneth Taylor; Marleen Van De Populiere; Stefaan Van Gucht; Bart Vermaercke; An Vervliet; Carina Van Cauter, Gouverneur; Steven Ghysens, Provinciegriffier

Afwezig

Vera De Merlier; Peter Hertog; Martine Verhoeve; Joop Verzele; Kristof Windels

Verontschuldigd

Olaf Evrard; Steve Herman; Lena Van Boven; Filip Van Laecke

Secretaris

Steven Ghysens, Provinciegriffier

Voorzitter

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter
2021_MV_00064 - Mondelinge vraag van raadslid Bart Vermaercke: Groepsaankoop zonnepanelen en groene stroom - informatie, controle op uitvoering, nazorg en evaluatie 2021_MV_00064 - Mondelinge vraag van raadslid Bart Vermaercke: Groepsaankoop zonnepanelen en groene stroom - informatie, controle op uitvoering, nazorg en evaluatie

Motivering

Indiener(s)

Bart Vermaercke

Verstuurd naar

Steven Ghysens

Tijdstip van indienen

do 04/11/2021 - 18:11

Toelichting

Vraag gericht aan  deputatie

Duiding provinciaal belang van de vraag:

Recent werd ik door een aantal burgers gecontacteerd over de groepsaankoop zonnepanelen via de provincie Oost-Vlaanderen. Er zou heel wat misgelopen zijn. Ik zal niet ingaan op individuele dossiers maar naar verluidt zouden verschillende installateurs geen Nederlands spreken waardoor communiceren niet evident is.

Een tweede probleem zou zijn dat de batterij pas op een later tijdstip geleverd wordt waardoor dat mogelijks problemen zou kunnen opleveren met de subsidie van Vlaanderen en een eventuele dubbele keuring door een erkende firma (één keer na installatie zonnepanelen en een tweede keer na installatie batterij) zou vereisen.

Bijkomend zouden er wat problemen met zijn met extra kosten omdat bijvoorbeeld de aarding van het huis onvoldoende was en zou het voor een aantal mensen heel wat moeite gekost hebben om de omvormer te linken aan de app op de smartphone.  

Het argument dat vaak gebruikt wordt om een groepsaankoop te organiseren is de ontzorging maar bij de burgers die mij gecontacteerd hebben bleek dat ze toch nog met heel wat naloopwerk en zorgen achterbleven.

Bij de groepsaankoop groene stroom gaat het volgens mij over een éénjarig contract dat mensen via de provincie kunnen afsluiten bij een energiebedrijf. Als men niets wijzigt dan blijven deze mensen na dat jaar gewoon ‘hangen’ bij datzelfde energiebedrijf maar aan minder interessante tarieven.

Niet iedereen is hiervan op de hoogte.


Concrete vragen:

  1. Klopt het dat de installateurs van de zonnepanelen de Nederlandse taal niet altijd machtig zijn? Zo ja, komt dat vaak voor?
     Wordt er gewerkt met onderaannemers en zijn die dan gecontroleerd op arbeidsreglementering (codex) en veiligheid en gezondheid op het werk? 
  2. Klopt het dat de batterij op een later tijdstip geleverd wordt?
  3. Op zich kan de provincie er niets aan doen dat de aarding onvoldoende is maar is het niet aangewezen om er op voorhand op te wijzen dat er extra kosten kunnen aangerekend worden en aan welke voorwaarden men moet voldoen om de zonnepanelen te kunnen installeren?
  4. Is er voldoende nazorg en worden de mensen na de aankoop nog voldoende geholpen?
  5. Worden de deelnemers aan de groepsaankoop groene stroom voldoende geïnformeerd dat de tarieven van de groepsaankoop groene stroom maar één jaar van toepassing zijn?
  6. Bestaat er een evaluatie/opvolging/verslag van de groepsaankopen. Zo ja, welke parameters zijn daarin opgenomen?