Terug
Gepubliceerd op 25/03/2022

2022_MV_00043 - Mondelinge vraag van raadslid Filip Van Laecke: Opvang Oekraïense families binnen de provincie

Provincieraad
wo 23/03/2022 - 14:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter; Christian Bauwens; Anna Maria Charlier; Carola De Brandt; Philippe De Coninck; Karlijn Deene; Vera De Merlier; Hilde De Sutter; Greet De Troyer; Elisabet Dooms; Leentje Grillaert; Olaf Evrard; Riet Gillis; Henk Heyerick; Filip Liebaut; Bruno Matthys; Hans Mestdagh; Kurt Moens; Walter Roggeman; Koen Roman; Eric Scheire; Kenneth Taylor; Marleen Van De Populiere; Stefaan Van Gucht; Filip Van Laecke; Martine Verhoeve; Bart Vermaercke; An Vervliet; Steven Ghysens, Provinciegriffier

Afwezig

Bart Blommaert; Steve Herman; Peter Hertog; Lena Van Boven; Joop Verzele; Kristof Windels

Verontschuldigd

Hilde Bruggeman; Lut De Jaeger; Carina Van Cauter, Gouverneur

Secretaris

Steven Ghysens, Provinciegriffier

Voorzitter

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter
2022_MV_00043 - Mondelinge vraag van raadslid Filip Van Laecke: Opvang Oekraïense families binnen de provincie 2022_MV_00043 - Mondelinge vraag van raadslid Filip Van Laecke: Opvang Oekraïense families binnen de provincie

Motivering

Indiener(s)

Filip Van Laecke

Verstuurd naar

Steven Ghysens

Tijdstip van indienen

di 15/03/2022 - 13:04

Toelichting

Vraag gericht aan (gouverneur / deputatie / beide):

Gouverneur en deputatie

Duiding provinciaal belang van de vraag:

Naar aanleiding van de #plekvrij-oproep van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi om gezinnen uit het belegerde Oekraïne hier tijdelijk onderdak te bieden ontstond er een enorme golf aan solidariteit. Veel mensen boden spontaan één of meerdere kamers aan bij hen thuis.

Ook lokale besturen werden opgeroepen om alle mogelijkheden die gebruikt zouden kunnen worden als crisisopvang in kaart te brengen. Tijdelijke crisisopvang kan verschillende vormen aannemen, zoals gemeentelijke lokalen, sporthallen, noodwoningen en dergelijke meer. Deze informatie kan gecentraliseerd gemeld worden door de gemeenten aan het Nationaal Crisiscentrum.


Concrete vraag:

- Heeft de provincie en/of gouverneur als bovenlokaal beleidsniveau een rol gespeeld naar de lokale besturen toe in dit hele proces? Is er bvb. een oproep gedaan naar de lokale besturen toe? Werd de inventarisatie binnen de Oost-Vlaamse steden en gemeenten op één of andere manier gecoördineerd? Is er overleg geweest met de burgemeesters omtrent deze problematiek?

- Is er een zicht op het totaal aantal opvangplaatsen die in Oost-Vlaanderen werden/worden aangeboden (particulier en publiek)?

- Voorziet de provincie zelf ook in het aanbod van crisisopvang? We konden al vernemen dat er een noodopvang wordt voorzien in het Caermersklooster in Gent. Maar worden er nog andere gebouwen, plaatsen,... binnen onze provincie in overweging genomen om te voorzien als noodopvang?