Terug
Gepubliceerd op 28/02/2022

2022_MV_00022 - Mondelinge vraag van raadslid Olaf Evrard: Toekomst zonnepanelenpark Zonneberg bedreigd?

Provincieraad
wo 23/02/2022 - 14:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter; Christian Bauwens; Bart Blommaert; Hilde Bruggeman; Anna Maria Charlier; Carola De Brandt; Philippe De Coninck; Karlijn Deene; Lut De Jaeger; Vera De Merlier; Elisabet Dooms; Leentje Grillaert; Olaf Evrard; Riet Gillis; Peter Hertog; Henk Heyerick; Bruno Matthys; Hans Mestdagh; Kurt Moens; Walter Roggeman; Koen Roman; Kenneth Taylor; Lena Van Boven; Marleen Van De Populiere; Stefaan Van Gucht; Filip Van Laecke; Martine Verhoeve; Bart Vermaercke; An Vervliet; Joop Verzele; Kristof Windels; Carina Van Cauter, Gouverneur; Steven Ghysens, Provinciegriffier

Afwezig

Hilde De Sutter; Filip Liebaut; Eric Scheire

Verontschuldigd

Greet De Troyer; Steve Herman

Secretaris

Steven Ghysens, Provinciegriffier

Voorzitter

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter
2022_MV_00022 - Mondelinge vraag van raadslid Olaf Evrard: Toekomst zonnepanelenpark Zonneberg bedreigd? 2022_MV_00022 - Mondelinge vraag van raadslid Olaf Evrard: Toekomst zonnepanelenpark Zonneberg bedreigd?

Motivering

Indiener(s)

Olaf Evrard

Verstuurd naar

Steven Ghysens

Tijdstip van indienen

wo 16/02/2022 - 16:10

Toelichting

Vraag gericht aan (gouverneur / deputatie / beide):

Deputatie

Duiding provinciaal belang van de vraag:

Zonneberg is een groot zonnepanelenpark met 55.000 zonnepanelen op de grens van Zelzate en Evergem. Dat project kwam in 2010 tot stand na de sanering van het voormalige gipsstort van Callemansputte. Groep Aertssen, Jan De Nul en DEME verenigden zich in het consortium Terra Nova Solar. Daarnaast namen de Provinciale Ontwikkelings Maatschappij Oost-Vlaanderen (POM) en de gemeenten Zelzate en Evergem een minderheidsbelang van 10% op in het project. Via een burgercoöperatie konden ook inwoners van Zelzate en Evergem mee investeren. In totaal werd 2,5 miljoen euro opgehaald bij de lokale gezinnen. Dat levert al jaren een mooi rendement van 4% op. In totaal leverde de Zonneberg haar aandeelhouders al acht miljoen euro aan dividenden op. De Zonneberg is dan ook een gezonde onderneming die jaarlijks meer dan twee miljoen euro winst draait.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) besliste echter vorige week om het mes te zetten in de subsidies voor circa 1.200 zonnepaneleninstallaties van een 200-tal grote investeerders. Alles samen zou dat op tien jaar een besparing opleveren van 1,2 miljard euro aan groenestroomcertificaten. Het gaat om installaties van voor 2013. Die groenestroomcertificaten bedragen 80% van de omzet van de Zonneberg. Door de beslissing van minister Demir kan die winst evenwel snel omslaan in verlies en dreigt de Zonneberg zelfs op het faillissement af te stevenen. Terra Nova Solar zit volgens de cijfers van de jaarrekening ook nog op een schuldenberg van 19.000.000 euro. Door het wegvallen van de groenestroomcertifcaten dreigt een waar domino-effect waarbij ook de gezinnen die mee investeerden in de Zonneberg, meegesleurd worden.

Concrete vraag:

In hoeverre is de Zonneberg en het consortium Terra Nova Solar daadwerkelijk bedreigd door de intenties van minister Demir?

Welke gevolgen kan de beslissing van minister Demir hebben voor de vele lokale gezinnen die deelnamen aan dit project?

Welke acties zal de POM Oost-Vlaanderen en bij uitbreiding de Oost-Vlaamse deputatie ondernemen om in het verweer te gaan tegen de beslissing van minister Demir?