Terug
Gepubliceerd op 02/05/2022

2022_PR_00045 - Ruimte – Ruimtelijke Planning - Voorontwerp beleidsplan 'Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050' als basis voor externe participatie - Kennisneming

Provincieraad
wo 27/04/2022 - 14:00 Raadzaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter; Christian Bauwens; Bart Blommaert; Hilde Bruggeman; Anna Maria Charlier; Carola De Brandt; Philippe De Coninck; Karlijn Deene; Lut De Jaeger; Vera De Merlier; Hilde De Sutter; Greet De Troyer; Elisabet Dooms; Leentje Grillaert; Olaf Evrard; Riet Gillis; Steve Herman; Peter Hertog; Henk Heyerick; Filip Liebaut; Bruno Matthys; Hans Mestdagh; Kurt Moens; Walter Roggeman; Koen Roman; Eric Scheire; Kenneth Taylor; Lena Van Boven; Marleen Van De Populiere; Stefaan Van Gucht; Filip Van Laecke; Martine Verhoeve; Bart Vermaercke; An Vervliet; Joop Verzele; Kristof Windels; Steven Ghysens, Provinciegriffier

Verontschuldigd

Carina Van Cauter, Gouverneur

Secretaris

Steven Ghysens, Provinciegriffier

Voorzitter

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter
2022_PR_00045 - Ruimte – Ruimtelijke Planning - Voorontwerp beleidsplan 'Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050' als basis voor externe participatie - Kennisneming 2022_PR_00045 - Ruimte – Ruimtelijke Planning - Voorontwerp beleidsplan 'Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050' als basis voor externe participatie - Kennisneming

Motivering

Motivering

Goedkeuring voorontwerp door de deputatie als basis voor externe participatie

Het voorontwerp van Beleidsplan Ruimte bestaat uit 5 tekstdelen en een kaartenbundel:

A. Inleiding,

B. Strategische Visie,

C. Beleidskader Robuuste en veerkrachtige ruimte

D. Beleidskader Circulaire samenleving

E. Beleidskader Solidaire (be)leefomgeving

Kaartenbundel met kaartmateriaal voor het Beleidskader Robuuste en veerkrachtige ruimte en Beleidskader Solidaire (be)leefomgeving

Het is essentieel om alle delen in samenhang te bekijken en af te wegen. Enkel vanuit een integrale aanpak kunnen we de complexiteit van onze ruimte benaderen en kunnen we inzetten op het creëren van een kwalitatieve ruimte. 

Dit voorontwerp is, na de conceptnota, een tweede belangrijke tussenstap om tot een definitief provinciaal Beleidsplan Ruimte te komen. Het voorontwerp vormt de basis voor een extern participatief traject in 2022. We gaan in overleg met onder meer de PROCORO (Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening), de gemeentebesturen en het departement Omgeving.

Samen met de 6 directie-overschrijdende schrijfteams (één voor elk beleidskader en elke transversale transitie) werd dit voorontwerp uitgewerkt. Een horizontaal traject binnen het bestuur werd in februari 2021 opgestart en bredere workshops, discussienota’s, werkateliers, bilateraal overleg,… resulteerden in dit voorontwerp. Zo zetten we de specifieke expertise van de betrokken diensten in.

Uitwerking en opbouw voorontwerp

In het voorontwerp zijn de drie beleidskaders, die in de conceptnota aan bod kwamen, verder uitgewerkt. In de Strategische Visie zijn in vergelijking met de Conceptnota beperkte wijzigingen en aanvullingen gedaan om de aansluiting met de beleidskaders te verbeteren. De strategische doelstellingen voor 2050 werden opgenomen :

  • Klimaatgezond zijn;
  • Een duurzame maatschappelijke groei realiseren; 
  • Circulair en geïntegreerd denken en handelen; 
  • Het fysisch-natuurlijk systeem, de biodiversiteit en ecosysteemdiensten versterken.

Bovenstaande doelstellingen werden dan in de drie beleidskaders verder uitgewerkt. De drie beleidskaders zijn volgens eenzelfde stramien opgebouwd. Per beleidskader werken we met doelstellingen in een bovenlokaal perspectief op drie schaalniveaus die in relatie staan tot elkaar en die respectievelijk ingaan op bovenlokale samenhang, gebiedsgerichte benadering en ruimtelijke kwaliteit. Naast de ondersteunende rol die de Provincie op elke van de drie schaalniveaus kan opnemen, kan een specifieke rol van de provincie op deze drie schaalniveaus geduid worden als het nemen van een voortrekkersrol voor initiatie en uitvoering van bovenlokale opgaves, het nemen van een regierol bij gebiedsgericht maatwerk en de ondersteunende of verordenende rol voor generieke, lokale doorwerking van kwalitatieve doelstelling. Door bij ruimtelijke ontwikkelingen deze doelstellingen te volgen kunnen we het behoud van de waarden zoals geformuleerd in de Strategische Visie garanderen. (Zie Beleidskaders Intro, 0.2 Leeswijzer - )

Op basis van de doelstellingen voor 2035 gaan we na hoe we de ruimte kunnen inzetten om de doelstellingen te realiseren en de centrale waarden voor 2050 te garanderen. In de ruimtelijke vertaling gebruiken we potentiekaarten en een ambitiekaart voor de bovenlokale opgaves. Een potentiekaart toont welke plekken een hogere en welke een lagere potentie hebben voor de betreffende doelstelling, maar geeft ook aan welke gebieden niet bijdragen aan de doelstellingen. Voor de bovenlokale opgaves, vormen de in kaart gebrachte potenties de basis voor het aanduiden van essentiële of strategische plekken die worden opgenomen in de ambitiekaart van het beleidskader. De ambitiekaart toont dan de beleidskeuzes voor de bovenlokale opgaves. Dit zijn de plekken die prioritair zijn in de bovenlokale visie van het provinciebestuur.

Van voorontwerp naar ontwerp

Op basis van het overlegtraject zullen de drie beleidskaders verder vorm krijgen. Dit zal resulteren in een ontwerp van beleidsplan. Bij de opmaak van het ontwerp zullen we het luik ‘Ruimtelijke Vertaling’ (opbouw potentiekaarten en ambitiekaarten) van de beleidskaders vervolledigen en het luik ‘Strategie en uitvoering’ vormgeven.

Naast de insteek vanuit het overlegtraject wordt het Beleidsplan Ruimte ook onderworpen aan een strategische milieu-effectenrapportage (PlanMER). Vanuit het PlanMER kunnen nog bijsturingen of aanvullingen komen voor het Beleidsplan Ruimte.

Overlegtraject 2022 concreet

We voorzien de volgende stappen voor het extern participatietraject;

  1. Op vrijdag 13 mei lanceren we het voorontwerp op een info- en netwerkevenement in het ICC. De hele dag worden aanwezigen ondergedompeld in de inhoud van het voorontwerp. Die dag kunnen de deelnemers een gedrukt exemplaar van het voorontwerp in ontvangst nemen.

  2. Via regionale overlegtafels in mei en juni  gaan we specifiek met de gemeenten dieper in op de inhoud van het voorontwerp.
  3. Naast het lanceermoment met een brede doelgroep en de overlegtafels voor de gemeenten, maken we ook ruimte voor individueel overleg met de stakeholders onder wie de gemeentebesturen en het departement Omgeving. 

Feitelijke en juridische gronden

  • het provinciedecreet van 9 december 2005, en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 57 §3, 4°
  • de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), vastgesteld door de Vlaamse regering op 15 mei 2009, en latere wijzigingen

Besluit

De provincieraad beslist:

Artikel 1


De Provincieraad neemt kennis van het voorontwerp van Beleidsplan Ruimte, dat bestaat uit 5 tekstonderdelen (Inleiding, Strategische Visie, Beleidskader Robuuste en veerkrachtige ruimte, Beleidskader Circulaire samenleving en Beleidskader Solidaire (be)leefomgeving). Dit voorontwerp vormt de basis voor het extern participatietraject in 2022.