Terug
Gepubliceerd op 13/09/2022

2022_MV_00067 - Mondelinge vraag van raadslid Olaf Evrard: Polderbesturen en provincie

Provincieraad
wo 07/09/2022 - 14:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter; Bart Blommaert; Hilde Bruggeman; Anna Maria Charlier; Carola De Brandt; Philippe De Coninck; Karlijn Deene; Vera De Merlier; Hilde De Sutter; Greet De Troyer; Elisabet Dooms; Leentje Grillaert; Olaf Evrard; Riet Gillis; Steve Herman; Peter Hertog; Henk Heyerick; Filip Liebaut; Bruno Matthys; Hans Mestdagh; Kurt Moens; Walter Roggeman; Koen Roman; Eric Scheire; Kenneth Taylor; Marleen Van De Populiere; Stefaan Van Gucht; Filip Van Laecke; Martine Verhoeve; Bart Vermaercke; An Vervliet; Joop Verzele; Kristof Windels; Steven Ghysens, Provinciegriffier

Afwezig

Erwin Goethals

Verontschuldigd

Christian Bauwens; Lena Van Boven

Secretaris

Steven Ghysens, Provinciegriffier

Voorzitter

Phaedra Van Keymolen, Voorzitter
2022_MV_00067 - Mondelinge vraag van raadslid Olaf Evrard: Polderbesturen en provincie 2022_MV_00067 - Mondelinge vraag van raadslid Olaf Evrard: Polderbesturen en provincie

Motivering

Indiener(s)

Olaf Evrard

Verstuurd naar

Steven Ghysens

Tijdstip van indienen

di 09/08/2022 - 14:24

Toelichting

Vraag gericht aan (gouverneur / deputatie / beide):

Deputatie

Duiding provinciaal belang van de vraag:

Er is heel wat te doen rond de 58 polders en wateringen die Vlaanderen momenteel rijk is. Alle 58 polders en wateringen hebben een apart polderbestuur. Samen zijn zij verantwoordelijk voor 10.000 km onbevaarbare waterwegen. Het gaat vaak om kleine beken en grachten. In de praktijk zijn zowel de polderbesturen als gemeenten en provincies bevoegd voor de waterlopen, met daar nog eens bovenop de Vlaamse Waterweg en de Vlaamse Watermaatschappij. De polderbesturen innen een eigen belasting, de zogenaamde “geschotten”. Daartoe worden jaarlijks 340.000 aanslagbiljetten verstuurd die ongeveer 8 miljoen euro opleveren. 

De Vlaamse regering wil nu een eind maken aan die polderbelasting. Daarnaast wil minister Demir de polderbesturen grondig hervormen wegens te versnipperd en te ondemocratisch. Het zou ook de bedoeling zijn om de polderbesturen te integreren in ofwel de provincies ofwel de Vlaamse overheid.

Een interne audit van de Vlaamse Watermaatschappij schetst intussen een vernietigend beeld van het bestuur van 3 Oost-Vlaamse polders die alle 3 door eenzelfde ontvanger-griffier geleid worden. Ik herinner mij trouwens dat in de vorige legislatuur gedeputeerde Gillis daarover verschillende initiatieven heeft ingediend. 


Concrete vraag:

Hoeveel polderbesturen telt de provincie Oost-Vlaanderen?

Welke rol speelt de provincie Oost-Vlaanderen in deze polderbesturen?

Zijn de problemen in de 3 polderbesturen die al jarenlang in opspraak zijn gekomen, intussen al opgelost?

Werd de provincie Oost-Vlaanderen al gecontacteerd door minister Demir met betrekking tot haar plannen om de polderbesturen mogelijk te integreren in de provincies?