Planinhoud
Situering PRUP
Het PRUP situeert zich in de gemeente Berlare tussen grofweg de Schelde en Berlare Broek en omvat volgende deelzones:
1. deelRUP Kouter Donk
2. deelRUP Kloosterputten
3. deelRUP Bareldonkse bossen
4. deelRUP Sparrendreef
5. deelRUP Scheve Villa
6. deelRUP Nieuwdonk
Korte inhoud PRUP
Met de opmaak van voorliggend PRUP is het de bedoeling om de krachtlijnen van de gewenste visie op de toeristisch-recreatieve ontwikkeling te vertalen en te verankeren in stedenbouwkundige voorschriften en een bestemmingsplan.
Het PRUP streeft volgende doelstellingen na:
- De landschappelijke integratie met de omgeving en de omgevingskwaliteit versterken en onderzoeken hoe dit maximaal kan ingebed worden in de voorschriften;
- Het beperken van bijkomend ruimtebeslag en verdere fragmentatie van het gebied door bijkomende recreatieve ontwikkelingen die de landschappelijke en natuurlijke troeven van het gebied onder druk kunnen zetten. Daarom wordt onderzocht waar de recreatieve bestemming achterhaald is en beter wordt omgezet naar een open ruimtefunctie;
- Het creëren van groene recreatieve doorsteken die het Donkmeer verbinden met de
- omliggende omgeving (richting Kloosterputten en de Dendermondse steenweg).
- Het versterken van de openruimte- en groenstructuur tussen de zuidelijke Donkbossen en Berlare Broek;
- Voor verschillende verblijfparken wordt onderzocht hoe landschappelijke overgangen kunnen worden vorm gegeven en hoe groenbuffers verordenend kunnen omschreven worden zodat ze kwalitatief zijn maar ook haalbaar zijn binnen de uitbating van het verblijfpark;
- Binnen het PRUP wordt ook onderzocht hoe de recreatieve bestemmingen in het gebied kunnen worden verfijnd zodat de beoogde transformatie van het recreatieve aanbod uit de visie doorgang kan vinden. We onderzoeken daarbij hoe we in de voorschriften enerzijds de nodige kwaliteitsgaranties en ruimtelijke randvoorwaarden kunnen inbouwen en anderzijds voldoende flexibiliteit en overgangsbepalingen voor de huidige uitbating opnemen;
- Waar mogelijk wordt er gestreefd naar planologische duidelijkheid in die zin dat onderzocht wordt of verouderde plannen (bv. BPA Nieuwdonk) volledig kunnen vervangen worden met dit PRUP.
- Het herbestemmen van de site van jeugdverblijf De Scheve Villa naar verblijfsrecreatie, gezien deze vandaag een zonevreemde ligging heeft.
- Een herstructurering van recreatiedomein Nieuwdonk in lijn met de toekomstvisie Recreatiepool Donk en een planologische oplossing voor de huidige parking.
Planningscontext
Berlare is volgens het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen gelegen in het buitengebied.
Binnen het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan is de gemeente Berlare gelegen in de deelruimte van de Scheldevallei, de 'groene slagader van Vlaanderen'. Berlare en Overmere werden binnen deze deelruimte aangeduid als hoofddorp, Donk en Uitbergen werden geselecteerd als woonkern. Deze kernen staan in voor de lokale groei inzake wonen en voorzieningen voortkomend uit de eigen groei van de kern en de bijkomende woonbehoeften die ontstaan in de verspreide bebouwing in de gemeente. In het buitengebied dient een verdere groei van verspreide bebouwing te worden tegengegaan. Specifiek met betrekking tot de gewenste openruimtestructuur stelt het PRS dat maximale ontwikkelingsmogelijkheden moeten gegeven worden aan de openruimtestructuren en dat vorm dient gegeven te worden aan een kwalitatief landschap. De riviervalleien, waarbinnen het grootste gedeelte van de gemeente Berlare terug te vinden is, worden daarbij beschouwd als groene vingers, dragers van natuur en recreatief medegebruik binnen de ecologische randvoorwaarden. De steden en een aantal dorpen aan de riviervalleien worden daarbij gezien als poorten voor toerisme en recreatie.
Berlare maakt deel uit van het toeristisch-recreatief netwerk Gent en de Scheldestreek. Er wordt hierbij gesteld dat binnen de Scheldevallei bijkomende toeristisch recreatieve infrastructuur van regionaal belang enkel in de steden kan. Het recreatief medegebruik van de bossen en andere openruimtefragmenten voor extensieve recreatie moet verder kunnen ontwikkelen. Binnen dit toeristisch recreatief netwerk werd het recreatiedomein Nieuwdonk donkmeer en de cluster van terreinen voor openluchtrecreatieve verblijven in de nabijheid van dit domein geselecteerd als hoogdynamische toeristisch-recreatieve infrastructuur. De Schelde behoort tot het toeristisch hoofdroutenetwerk. Met betrekking tot de cluster van kampeerterreinen en kampeerverblijfparken in Berlare, geselecteerd als verblijfstoeristisch knooppunt, wordt gesteld dat een beperkte uitbreiding mogelijk is, die echter geen dynamiek verhoging met zich mee kan brengen.
In de beleidskaders van het voorontwerp van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte ‘Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050’ wordt de Donk als volgt gevat:
- In het beleidskader ‘transitie naar een robuuste en veerkrachtige ruimte’ maakt de cluster Kalkense Meersen-Donkmeer deel uit van een robuust geheel natuur. Dit zijn grote aaneengesloten gebieden die essentieel zijn voor de biodiversiteit. Het beleidskader schuift voorop dat we deze gebieden willen beschermen en robuuster maken. Rond deze ro-buuste gehelen natuur zijn ook de potenties voor uitbreiden aangeduid. Deze bevinden zich ter hoogte van de te versterken groenstructuur uit de toekomstvisie.
- In het beleidskader ‘transitie naar een solidaire (be)leefomgeving’ wordt de kern Donk gecategoriseerd als “overige bebouwingsconcentratie” en wordt als gevolg niet vanuit bovenlokaal perspectief getypeerd als kern en valt dus onder het gemeentelijk beleid. Binnen de overige bebouwingsconcentraties kunnen de gemeenten zelf een verdere detaillering maken in hun visie en kleine kernen onderscheiden. Donk wordt, gezien de ligging nabij open ruimte, aangeduid als een kern die als troef heeft dat het een poort tot het landschap vormt. Dit is een instappunt voor wandel-, fietsbeleving of recreatief watertransport naar de nabijgelegen omgeving met een bijzondere landschappelijke waarde.
Bespreking advies PROCORO behandeling openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek liep van maandag 22 april 2024 tot en met donderdag 20 juni 2024.
Er werd een publiek infomoment in de vorm van een infomarkt gehouden in Berlare (CC Stroming) op woensdag 6 mei 2024 waarop een 70-tal personen aanwezig waren.
De bezwaren en adviezen zijn als volgt in te delen:
- Adviezen ontvankelijk: 9
- Bezwaren en opmerkingen ontvankelijk: 56
Deze adviezen zijn afkomstig van
- Departement Omgeving
- Agentschap Natuur en Bos
- Agentschap voor Wegen en Verkeer
- Sport Vlaanderen
- Gemeente Berlare
- Gemeente Zele
- Watergroep
- Elia
- Wind & Watersport Vlaanderen
De procoro stelde op basis van de ingediende adviezen, bezwaren en opmerkingen volgende wijzigingen aan het ontwerp PRUP ‘Recreatiepool Donk’ en het bijhorende plan-MER voor:
Algemeen:
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen op volgende punten:
- de begrippen halfverharding te vervangen door waterdoorlatende verharding zodat de term overeenkomt met deze die gebruikt wordt in de definities.
- De voorschriften bij de artikels 1.1.2.§1, 1.2.2.§1, 1.3.2.§1, 1.11.2.§2, 2.1.2.§1, 4.1.2.§1, 5.1.2.§1 aan te vullen met gegevens rond de bestaande en toekomstige verhardingsgraad:
- De totale oppervlakte van de bestaande gebouwen
- De totale oppervlakte van bestaande verharding (opdelen waterdoorlatend en niet)
- De totale oppervlakte van de toekomstige gebouwen
- De totale oppervlakte van de toekomstige verharding met een opdeling tussen waterdoorlatend en niet waterdoorlatende verharding
- De oppervlaktes van de delen die onthard worden
- De bestaande en toekomstige verhardings- en bezettingsgraad.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen en bij de definities van bezettingsgraad en verhardingsgraad in ‘Art. 0.11 Definities’ te verduidelijken dat bij het berekenen van de bezettingsgraad de onderliggende fundering niet wordt meegeteld aangezien deze (onrechtstreeks) al wordt meegeteld bij de bezettingsgraad van de bovenstaande verblijfseenheid.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij in de algemene bepalingen volgend artikel wordt opgenomen: “In alle bestemmingszones voorzien in dit plan, is de realisatie van wegenis zowel voor gemotoriseerd als niet-gemotoriseerd verkeer toegestaan, voor zover het zich laat integreren binnen de omgevingscontext. De verantwoordingsnota bij een omgevingsvergunningsaanvraag dient te motiveren hoe de aanvraag zich inpast ten opzichte van de aanwezige landschaps- en natuurwaarden. Alle werken en handelingen nodig voor de realisatie van wegenis zijn toegelaten.”
- De procoro adviseert om het PRUP waarbij het voorschrift onder Art. 1.3.2. §4 en 5.1.2 §4 wordt vervangen door ‘Bouwvolumes worden aan de buitengevels afgewerkt met hout. Toelichtend wordt hierbij gespecifieerd dat het gaat over hout in primaire of originele vorm (bijvoorbeeld geen trespa-platen) en dat ook houtlook niet voldoende is.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij een actualisering met de goedkeuring van het nationaal park en de bijhorende doelstellingen in de toelichtende nota wordt opgenomen in hoofdstuk 2.2., 3.1., 9.2.1.
- De procoro adviseert om in de toelichtende nota van het RUP de specifieke afbakening van de plancontour in hoofdstuk 6.1. in de opsomming verder toe te lichten en te verduidelijken.
Plan-MER:
- De procoro adviseert om de planopties van Art. 1.8. in de passende beoordeling nog verder te onderzoeken en eventuele milderende maatregelen en aanbevelingen door te vertalen in het RUP.
- De procoro adviseert om in het plan-MER, discipline mobiliteit, de gebruikte namen van de verschillende scenario’s in tekst en tabel op elkaar af te stemmen en de termen jaargasten en toeristisch kortverblijf te gebruiken in plaats van respectievelijk ‘verblijfpark’ en ‘vakantiepark’.
- De procoro raadt aan het plan-MER aan te vullen waarbij het functioneren van het gemotoriseerd verkeer wordt herbekeken vanuit de bezorgdheden rond de Zandstraat en de reeds huidige problemen van doorstroming.
DeelRUP Kouter Donk:
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen en in Art. 1.1.2.§4 'perceelsgrens' te vervangen door 'zonegrens met Art.1.14.'
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij in Art. 1.1. §4 en Art.1.2. §7 “vanaf de perceelsgrens van het betreffend openluchtrecreatief terrein” wordt vervangen door “vanaf de grens met bestemmingszone Art. 1.14”.
- Voor Art. 1.3. §7 adviseert de procoro volgende aanvulling (onderstreept) in dit kader door te voeren bij de zin “Op de openluchtrecreatieve terreinen die grenzen aan de oever van het Donkmeer en het aanliggend fiets- en wandelpad, is er aan deze zijde een landschappelijke overgangszone van 50 meter breed vanaf de grens met bestemmingszone Art. 1.14 waarin waardevolle zichtlijnen naar de omgeving van het Donkmeer worden afgewisseld…”
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen en de voorschriften in Art. 1.2.2.§3. aan te vullen met ‘ Bij een lessenaarsdak mag aan één zijde de kroonlijsthoogte max. 5,00 m bedragen.’
- De procoro adviseert ook om de overdruk voor de uitbreiding van wandel– en fietspad te laten doorlopen over de zone Art. 1.5.
- De procoro adviseert om de site van de Donkere Wolk, zijnde perceel nr. 246l en 246k, uit het plangebied te laten.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen en de oostelijke zone van Art. 1.6. uit te sluiten uit het plangebied van het RUP.
- De procoro adviseert om het PRUP op dit punt aan te passen waarbij in Art. 1.7. expliciet vermeld wordt in het verordenend gedeelte dat schaduwwerking voor de aanpalende woningen in de Meerstraat beperkt dient te worden. In het toelichtend gedeelte kan vermeld worden dat hier de keuze van beplanting en samenstelling van laag en opgaand groen van belang is en dat ook rekening dient gehouden te worden met de inpassing van de vrije onderhoudsstrook van 5m langsheen het Kouterbeekje.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij in Art.1.8.2. de voorschriften rond het bouwvolume worden aangepast naar ‘Eén bouwvolume in functie van reca, recreatief en openbaar nut is toegelaten.’
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij percelen 241d3 en 241e3 uit de plancontour worden gehaald.
- Er wordt ook geadviseerd om bij de plandoelstellingen in de toelichtende nota de filosofie van collectief wonen en het geheel van kleinschalige geschakelde volumes duidelijker te vermelden en te omschrijven.
- Voor de voorschriften in Art.1.11. worden volgende wijzigingen geadviseerd:
- Art. 1.11.2.§1:
- Toevoegen van volgende zin bij punt ‘Aandacht voor de architecturale kwaliteit, beeldkwaliteit en materiaalgebruik met in het bijzonder’: ‘Aangeven hoe gestreefd wordt naar een totaalproject en compositie waarin kleinschaligheid van het geheel en afzonderlijke volumes centraal staan.’;
- Toevoegen van: ‘Aangeven hoe gestreefd wordt naar collectieve woonvoorzieningen, ruimtelijk rendement en gedeeld ruimtegebruik’;
- Art. 1.11.2.§2:
- De zin ‘De projectzone kan ingevuld worden met één of meerdere bouwvolumes die één ruimtelijk en architecturaal geheel vormen’ aanpassen als volgt:
- ‘De projectzone kan ingevuld worden met kwaliteitsvolle groepswoningbouw waarbij:
- een accentvolume met 3 bouwlagen gecombineerd wordt met één of meerdere bouwvolumes van maximaal 2 bouwlagen binnen de bebouwbare zone bepaald in §3 en §4;
- de verzameling gebouwen een ruimtelijk en architecturaal geheel vormen die zowel afzonderlijk als in combinatie met de andere bouwvolumes als kleinschalig aanvoelen;
- de bouwvolumes geschakeld kunnen worden waarbij de verspringing in gevelvlak met minimaal 5,00m dient te gebeuren;
- een langgerekte doorlopende wand langsheen de Dendermondesteenweg wordt vermeden.
- Art. 1.11.2.§6 2e paragraaf en opsomming wordt aangevuld als volgt: ‘ze zich niet bevinden in de voorbouwzone of in de zijdelingse groenzone aansluitend op Art.1.10.’
- Art. 1.11.2.§7 wordt aangevuld als volgt:
- ‘De verharding die wordt aangelegd in functie van ontsluiting mag voor maximaal 2,00m van de totale breedte worden verhard. Ondergronds mag de verhardingsgraad hiervan afwijken in functie van stabiliteit en fundering of sectorale wetgeving.’
- Toelichtend wordt de volgende passage vermeld: “Door verharding niet als een monoliet geheel aan te leggen maar te voorzien van uitsparingen of brede voegen, is er niet alleen waterinfiltratie mogelijk maar kan ook gras groeien (of zeer lage bodembedekkers), die de verharding een groen uitzicht geeft. Voorbeelden zijn grasdallen, klinkers of tegels gelegd in een open bestratingspatroon of met een zeer brede voeg, een “karrenspoor” bestaande uit 2 verharde stroken waartussen een onverharde strook waar begroeiing mogelijk is.”
- De procoro adviseert om deze toelichting ook op te nemen bij Art. 0.6.§3.
- In Art. 1.11.2.§4 wordt de zin ‘het accentvolume wordt ingepland ter hoogte van de hoek, gevormd door de Dendermondsesteenweg en de ontsluitingsweg in Art.1.10.’ aangevuld als volgt: ‘het accentvolume wordt daarbij ingeplant op de gehanteerde voorbouwlijn.’
- In Art. 1.11.2.§5 wordt de zin ‘De onverharde en onbebouwde delen worden vergroend en ingericht als een gemeenschappelijke en collectieve tuin.’ aangepast als volgt: ‘De onverharde en onbebouwde delen worden vergroend en minstens deels ingericht als een gemeenschappelijke en collectieve tuin.’ Toelichtend wordt vermeld dat private individuele tuinen mogelijk zijn maar dat een deel ervan dient ingericht te worden als collectieve gemeenschappelijke tuin.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen en stelt voor om de toelichtende tekst in Art.1.1.1 §1 aan te passen van ‘enkele’ naar ‘enkel’.
- De procoro adviseert om de contour van het voorkooprecht in Art. 1.12. aan te passen en het perceel 232l eruit te halen.
- De procoro adviseert om het symbool bij Art. 1.12. in de stedenbouwkundige voorschriften te wijzigen en aan te passen aan dit weergegeven op het grafisch plan.
DeelRUP Kloosterputten deelplan 1:
- De procoro adviseert ook om de contouren van de plassen en de wateroppervlakten aan te duiden op het grafisch plan en dit voor alle deelRUPs waar dit relevant is.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij de zonegrens tussen art. 2.1. en art. 2.6. worden afgestemd op de perceelsgrenzen.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij perceel 388b ook wordt herbestemd van verblijfsrecreatie naar gemengd openruimtegebied.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij volgende wijzigingen aan de voorschriften worden doorgevoerd:
- In ‘Art. 2.1.1. §1’ wordt de voorwaarde ‘ minstens 50% van de verblijfseenheden op het terrein, betreffen niet-verplaatsbare eenheden’ vervangen door ‘de verblijven wordt ruimtelijk gebundeld en vormen een geclusterd geheel van minimaal 4 eenheden in een groene omgevingsaanleg’. De toelichtende tekst wordt aangepast aan deze wijziging.
- In ‘Art. 2.1.2.§1 wordt bij ‘Structuur van het terrein’ opgenomen dat bij niet-verplaatsbare eenheden dient aangetoond te worden hoe deze cluster(s) kader(t)(en) binnen het geheel van het terrein en het andere aanbod;
- In ‘Art. 2.1.2.§1 wordt bij ‘groen netwerk en structuur’ aangevuld dat bij niet-verplaatsbare eenheden verduidelijkt dient te worden hoe deze landschappelijk geïntegreerd worden binnen een groene omgevingsaanleg.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij bij ‘Art. 2.1.2.§2’ in de toelichting de voorbeelden onder sanitaire units worden aangevuld met wc, douches, hottubs, buitensauna, e.d… Dit wordt op alle vergelijkbare artikelen voor alle deelRUPs toegepast.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij in de zone voor landschappelijke en trage verbinding (Art. 2.9.) wordt aangevuld ‘dat waar nodig deze zone kan gekruist worden door wegenis voor gemotoriseerd verkeer.’
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij Art. 2.9. wordt aangevuld met
- een fasering die stelt dat ‘bij een omgevingsaanvraag voor een bouwproject op het betreffend perceel, deze zone mee gerealiseerd dient te worden’
- verblijfsruimte wordt toegevoegd in de voorschriften, namelijk ‘Deze zone is bestemd voor een groene landschappelijke doorsteek en bouwvrije strook met een verbinding voor wandelaars en fietsers en verblijfsruimte’. Toelichtend kan hierbij vermeld worden dat dit kan gaan over terrassen die kunnen worden ingericht in deze zone
- De procoro adviseert ook om de gebiedscategorie van Art. 2.9. aan te passen van wonen naar recreatiegebied of lijninfrastructuur.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij de contour van Art. 2.11. voor de percelen wordt aangepast aan de nieuwe perceelsgrens die het gevolg is van de grondruil tussen De Waterkant en de gemeente. De zuidelijke contour van Art. 2.11. wordt daarbij noordelijker opgeschoven waarbij de grens wordt aangepast aan de nieuwe perceelsgrens van de percelen 1254f en 1254a. Voor de doorgang naar deze parking, vertrekkende vanaf de Donklaan en gelegen op percelen 1254c en 1254e, wordt de breedte van 15,00m aan de Donklaan evenwel behouden zoals in het ontwerp RUP.
- De procoro adviseert ook om de gebiedscategorie van Art. 2.11. aan te passen van wonen naar gemeenschapsvoorzieningen of lijninfrastructuur.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij de voorschriften in voor Art. 2.11. wordt aangepast als volgt: ‘§1. Parkings en parkeerinfrastructuur zijn landschappelijk geïntegreerd met groenzones, streekeigen beplanting en bomen die worden ingezet als organisatie van de ruimte. Er wordt een natuurinclusieve inrichting van de parking voorzien. Het mag niet worden aangelegd als één doorlopend verharde oppervlakte.’ Toelichtend wordt daarbij ook een definitie of duiding van het begrip ‘natuurinclusief’ toegevoegd.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij bij Art. 2.12. volgende bepalingen worden toegevoegd: ‘Voor de westelijke zone tussen de plas en de steilrand kan de dreefstructuur vervangen worden door landschappelijk geïntegreerd en structurerend groen. De breedte van de as dient voor deze zone minimaal 8m te bedragen’. Toelichtend kan de zone waar dit betrekking op heeft verder worden verduidelijkt.
DeelRUP Kloosterputten deelplan 2:
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij de oostelijke grens tussen natuur- en verblijfsrecreatiegebied rechtszeker wordt vastgelegd door enerzijds maten toe te voegen en anderzijds de zonegrens meer parallel te laten lopen met de perceelsgrens.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij in Art. 3.1.1. §3.1. de tweede paragraaf, namelijk ‘Voor de sloop van afzonderlijke constructies in functie van technieken geldt een overgangsbepaling van twee jaar na het verkrijgen van de omgevingsvergunning’ geschrapt wordt. Ook de bijhorende toelichtende tekst wordt hierbij geschrapt.
- De procoro adviseert om het PRUP op dit punt aan te passen waarbij de volledige tekst onder Art. 3.1.2.§2 wordt vervangen door volgende voorschriften: “Tussen de zones A en B kunnen twee verharde paden van maximaal 3,00 m breed worden aangelegd. Andere constructies, verharding of bebouwing is binnen de zones die buiten de overdrukken van Art. 3.2. en Art. 3.3. vallen, zijn niet toegelaten.”
DeelRUP Bareldonkse bossen:
- De procoro adviseert om het PRUP op volgende punten aan te passen:
- Toevoegen in tekst toelichtend gedeelte bij §1.2.: “… gekozen wordt door de uitbater of eigenaar…”.
- Naast ‘§1 Hoofdbestemming’ in de toelichtende kolom volgende tekst toe te voegen: “Het betreffen hier twee mogelijke invullingen van de hoofdbestemming. De eigenaar en/of uitbater kan hier kiezen voor een bestemming als openluchtrecreatieve terreinen in groene omgeving of voor groepsvakantiewoningen
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij de motivering voor de ondergrens van 5000m² per vakantiewoning wordt opgenomen in de toelichtende nota bij de plandoelstellingen van betreffend deelRUP. De procoro adviseert ook om in Art. 4.1.2§2b de zin ‘De groepsvakantieverblijven mogen niet opgevat worden als een mini-vakantiepark’ in de toelichting te schrappen.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij het Bareldonkstraatje wordt herbestemd naar Art. 4.9. Zone voor openbare wegenis.
- De procoro adviseert om het PRUP op dit punt aan te passen waarbij onder Art.4.1.2. §3a de volgende paragraaf wordt toegevoegd: “Bij het bepalen van de verhardingsgraad van het terrein wordt volgende verharding voor de helft meegerekend:
- Verharding in functie van interne wegenis die is aangelegd volgens de bepalingen in 0.6 §3, 3e lid;
- Verharding in functie van gebundelde parkeerzones voor minimaal 5 parkeerplaatsen, aangelegd volgens de bepalingen in 0.6 §2.”
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij bij de planopties in de toelichtende nota (p 42, §3) expliciet wordt vermeld dat de mogelijke verbindingsweg door het bos vandaag niet bestaat.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij in Art. 4.5.2. de voorschriften worden aangepast als volgt: ‘De bestemmingszone is bouwvrij, met uitzondering van één schuilhok voor dieren. Het schuilhok heeft houten wanden, een onverharde grond, een maximale hoogte van 2,50m, minstens één volledige open zijde en een maximale oppervlakte van 15m².’
- In Art.2.5.2. en Art. 5.3.2. wordt de eerste zin aangepast als volgt: De bestemmingszone is bouwvrij, met uitzondering van één schuilhok voor dieren
DeelRUP Sparrendreef:
- De PROCORO adviseert om het PRUP aan te passen waarbij in de toelichtende nota bij hoofdstuk 13: 'op te heffen voorschriften' voor deelRUP Sparrendreef het gebied voor gemeenschapsvoorzieningen wordt geschrapt.
- De procoro adviseert om de contour van Art. 5.2. op het grafisch plan zo aan te passen dat delen van het perceel 758d niet herbestemd worden naar natuurgebied. De contour van Art.5.4. wordt dan zo aangepast dat ze van toepassing is voor het volledige perceel 758d.
- De procoro adviseert het RUP aan te passen en perceel 466b uit de plancontour te halen.
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij in Art. 5.2.2. en 5.3.2. telkens de volgende zin in de toelichtende kolom wordt aangevuld als volgt (onderlijnd): “Op het halfverhard gedeelte van de Sparrendreef richting de Donklaan, is geen gemotoriseerd verkeer toegelaten, enkel doorgang voor trage weggebruikers en lokaal bestemmingsverkeer van de aanpalende percelen.”
DeelRUP Scheve Villa:
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij het plan-MER de noodzakelijke afscheiding tussen het terrein van het jeugdverblijf en het natuurgebied expliciet opneemt als milderende maatregelen voor dit deelRUP.
DeelRUP Nieuwdonk:
- De procoro adviseert om het RUP aan te passen waarbij toelichtend bij Art. 7.1.2.§3 wordt vermeld dat er gestreefd dient te worden naar het herstel van de oorspronkelijke oeverzones ter hoogte van de illegale parking.
- De procoro adviseert het RUP aan te passen waarbij:
- In Art. 7.2 en Art. 7.3. wordt volgende bepaling toegevoegd: “Elke activiteit, handeling of ingreep binnen deze zone houdt rekening met de doelstellingen van de betreffende speciale beschermingszones (SBZ) en brengt deze niet in het gedrang.”
- In Art.7.1. de zin ‘Recreatief medegebruik is een ondergeschikte functie’, wordt geschrapt en dit zowel toelichtend als verordenend.
- Art. 7.1.2. §1 1e punt wordt aangepast als volgt: “het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur voor het al dan niet toegankelijk maken van het gebied voor recreatief medegebruik. Deze elementen zijn landschappelijk geïntegreerd”. Ook wordt de laatste zin aangepast als volgt: ‘Voorbeelden van kleinschalige infrastructuur gericht op het al dan niet toegankelijk maken voor recreatief medegebruik: toegangspoortjes, wegwijzers, verbodsborden, wegafsluitingen, etc.’
- In Art. 7.1.2.§1 wordt na het 1e punt volgend punten toegevoegd:
- ‘het aanbrengen van kleinschalige infrastructuur gericht op educatie. Deze elementen zijn landschappelijk geïntegreerd’.
- ‘Het aanbrengen langsheen de toegangsweg in Art. 7.7 van kleinschalige recreatieve constructies die landschappelijk zijn geïntegreerd’. Toelichtend wordt geduid dat dit is om de toegangsweg aantrekkelijker te maken met spelprikkels en recreatieve elementen. De zin in de toelichtende kolom wordt aangepast als volgt ‘Voorbeelden van kleinschalige recreatieve constructies: zitbanken, picknicktafels, vuilnisbakken, spelprikkels, etc.’
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij in ‘Art. 7.4.2’, ‘§2. Bebouwing ondersteunende infrastructuur en aanhorigheden’ voor de uitzonderingen van aanlegsteigers of gelijkaardige constructies volgende tekst wordt toegevoegd:
- in de toelichtende kolom: ‘gelijkaardige constructies zoals een slipway’
- in de verordende kolom: ‘ aanlegsteigers of gelijkaardige constructies in functie van de watersport’
- De procoro adviseert om het PRUP aan te passen waarbij de maximale hoogte voor volumes bestaande uit één bouwlaag in Art. 7.4.2 §2 wordt aangepast naar 4m en eveneens wordt aangevuld dat hierop afwijkingen in functie van noodzakelijke technische en bouwfysische aspecten mogelijk zijn tot maximaal 5m .
- De procoro stelt ook voor in hetzelfde artikel, 1e punt, ‘boven de grond’ te schrappen.
In voorliggend definitief PRUP en het definitief plan-MER zijn de door de procoro voorgestelde wijzigingen verwerkt met uitzondering van de vraag om bij deelRUP Kloosterputten deelplan 2 de zonegrens tussen het recreatiegebied en het oostelijke natuurgebied meer parallel te laten lopen met de perceelsgrens. Na juridisch intern advies hierover werd beslist om de grens te behouden zoals deze werd ingetekend op het gewestplan, maar om via een grensbepaling vast te leggen waar deze precies ligt. Deze grensbepaling gebeurde door de dienst Ruimtelijke Planning van de Provincie Oost-Vlaanderen op basis van het originele gewestplan. De grens wordt op het grafisch plan aangeduid via lengtematen van aan de straatzijde.
Procesnota
De basis voor het voeren van het geïntegreerde planningsproces voor het PRUP 'Recreatiepool Donk te Berlare en Zele'
is de informatieve en evolutieve procesnota (17/10/2024), als bijlage opgenomen bij dit besluit.
Plan-MER
Voor het PRUP 'Recreatiepool Donk te Berlare en Zele' werd een planmilieueffectenrapport (plan-MER) met bijhorende niet-technische samenvatting opgemaakt (gevoegd als bijlage bij dit besluit). Het team Omgevingseffecten van de Vlaamse overheid beoordeelde op 22 oktober 2024 de kwaliteit van het plan-MER als voldoende.
Definitief PRUP
Het PRUP 'Recreatiepool Donk te Berlare en Zele'
(toegevoegd als bijlage bij dit besluit) ligt momenteel voor definitieve vaststelling voor.
Sturen naar departement Omgeving van de Vlaamse overheid
Zoals art. 2.2.15 §1, 2de lid van de VCRO bepaalt, wordt het PRUP samen met het definitieve vaststellingsbesluit en het volledige advies van de procoro onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Omgeving van de Vlaamse overheid.