Motivatie:
Een waterbom in het zuiden van ons land. Een waterbom in Centraal-Europa. Een waterbom in Spanje. Wat als er morgen een waterbom op Oost-Vlaanderen valt?
Veel lokale overheden doen inspanningen, wat goed is, maar dit volstaat niet. Er dienen overkoepelende maatregelen in heel Oost-Vlaanderen genomen te worden.
Als op Oost-Vlaanderen een waterbom valt, zou dit voor ongelofelijk veel menselijk leed en ongeziene materiële en financiële schade zorgen. Het geld dat dit zou kosten, nl. 6 167 092 000 € (rapport Vlaanderen) zou men beter nu investeren in alle mogelijke maatregelen om zo’n waterbom te voorkomen.
Maar de huidige Vlaamse regering halveert het bedrag voor de Blue Deal en voorziet de komende twee jaar enkel voldoende middelen om de lopende facturen te betalen en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. M.a.w. op Vlaanderen moeten we niet rekenen.
Laat ons in Oost-Vlaanderen de pauzeknop niet induwen. Een eerste stap in de goede richting is een duidelijke kwetsbaarheidsanalyse voorzien zodat we de nodige maatregelen kunnen nemen om ons te beschermen tegen een waterbom.
Concreet voorstel:
De provincie stelt een studiebureau - eventueel in samenwerking met de UGent - aan voor de opmaak van een kwetsbaarheidsanalyse bij wateroverlast in Oost-Vlaanderen, waarin ook opgenomen wordt hoe we ons kunnen wapenen tegen extreme wateroverlast en hoe we het integraal waterbeleid van de provincie hierop kunnen op aanpassen naar een volgend meerjarenplan toe.