Terug
Gepubliceerd op 31/01/2025

2025_MV_00002 - Mondelinge vraag van raadslid Elisabet Dooms: Opleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening (DGH) Paulo

Provincieraad
wo 29/01/2025 - 14:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Joop Verzele; Elisabet Dooms; Olaf Evrard; Riet Gillis; Filip Liebaut; Bruno Matthys; Kurt Moens; Stefaan Van Gucht; Phaedra Van Keymolen, Voorzitter; Filip Van Laecke; Martine Verhoeve; An Vervliet; Joke Schauvliege; Dagmar Beernaert; David Coppens; Nele Cleemput; Eva Rombaut; Elke Sleurs; Michael Ally; Steven Dehandschutter; Sara Heymans; Delphine Bekaert; Annelies Lammertyn; Liesbeth Jodts; Sarah De Bruecker; Carl De Decker; Jens De Pauw; Veronique Lenvain; Steven Van Liedekerke; Griet Diaz; Goedele De Cock; Nadia Othman; Lieselotte Van Hoecke; Steven Ghysens, Provinciegriffier

Afwezig

Kenneth Taylor

Verontschuldigd

Giel Verhelst; Tania De Jonge

Secretaris

Steven Ghysens, Provinciegriffier

Voorzitter

Joop Verzele
2025_MV_00002 - Mondelinge vraag van raadslid Elisabet Dooms: Opleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening (DGH) Paulo 2025_MV_00002 - Mondelinge vraag van raadslid Elisabet Dooms: Opleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening (DGH) Paulo

Motivering

Indiener(s)

Elisabet Dooms

Verstuurd naar

Steven Ghysens

Tijdstip van indienen

do 23/01/2025 - 11:24

Toelichting

Vraag gericht aan (gouverneur / deputatie / beide):deputatie


Duiding provinciaal belang van de vraag:

Ik verwijs naar mijn tussenkomst op de provincieraad van 28 februari 2024 over de inplanning van de opleidingen en het inschrijvingstijdstip.  Ik verwijs ook naar het actiepunt dat op deze vraag volgde waarin de inschrijvingsmodaliteiten werden nagegaan.

 

Duiding: 

Hulpverleners-ambulanciers moeten na het voltooien van de basisopleiding, zich permanent bij scholen.  Ze zijn wettelijk verplicht om jaarlijks 24 lesuren te volgen rond verschillende thema's zodat ze de nieuwste ontwikkelingen in de medische sector kunnen toepassen/hun medische kennis kunnen verhogen.  18 uren zijn verspreid over verplichte modules, 6 uren kan men zelf invullen met erkende vormingen die aangeboden worden buiten het lescentrum.

 

Het is nu het vierde jaar op rij dat er problemen zijn met inschrijven en er zijn vrijwillige hulpverlener-ambulanciers die niet aan het verplichte aantal uren komen.

De beroepsambulanciers schrijven zich ook in op de avond- en weekendmomenten, waardoor deze cursussen snel vol komen te zitten.  Eerder inschrijven lijkt dan een valabele oplossing, maar vrijwilligers werken niet vast in een ambulance en hebben een gewone job naast het ambulancier zijn.  De leskalender ’s werd in november pas om 12 u opengezet op een werkdag, werk je in de zorg of een andere sector waar je niet standaard achter je computer zit of je taken niet zomaar niet kan laten liggen om je in te schrijven, en je pas tijd hebt na de uren 's avonds, dan zijn er geen beschikbare momenten meer om je in te schrijven.  Voor vrijwilligers ligt het ook moeilijk om cursussen te volgen overdag tijdens een werkdag.


Concrete vraag:

Is het mogelijk om een meerderheid van de plaatsen in het weekend en ’s avonds te voorzien voor de vrijwilligers-ambulanciers?